Vuurbol zichtbaar in Wichelen


Vrijdagavond 12 april om 23u14 was er in Wichelen een heldere vuurbol zichtbaar in het noordoosten. Een vuurbol is een vallende ster of een meteoriet die helderder is dan magnitude -4. Dit is net zo helder als de planeet Venus.

Vuurbollen vallen regelmatig. De kans om er eentje te zien is echter zeer klein. Zelfs ervaren waarnemers zien ze niet zoveel. De kans om ze waar te nemen is de laatste jaren veel groter geworden omdat veel (amateur)-sterrenkundigen speciale camera’s en videoapparatuur hebben geïnstalleerd die bij heldere hemel vuurbollen kunnen vastleggen. Eigenlijk moet je gewoon geluk hebben om er eentje te spotten. Vrijdagavond was de vuurbal in Wichelen zo’n 3 seconden zichtbaar en spatte hij op het einde uit elkaar in verschillende ‘sterretjes’. Je kan een zeer heldere vuurbol ook overdag zien maar dit komt maar heel af en toe voor. De vuurbol van vrijdagavond had een staart, maar geen nalichtend spoor. Dit spoor ontstaat wanneer de stofdeeltjes licht beginnen uit te zenden. Je ziet dan een spoor nog langere tijd in de lucht, zelfs als de meteoor al verdwenen is. Tijdens de Leoniden stormen in 1998 en 2001 waren dit soort sporen minuten lang zichtbaar.

Een vuurbol heeft meestal een opvallende kleur maar vreemd genoeg kunnen verschillende waarnemers andere kleuren zien. Misschien heeft dit te maken met de gevoeligheid van onze ogen. Ik zag de vuurbol als een witte streep aan de nachthemel. De kleuren worden veroorzaakt door de verschillende gassen die tijdens de val van de meteoor vrijkomen. Elk gas heeft zijn eigen kleur. Heel af en toe kan het gebeuren dat tijdens de val van de vuurbol een knal wordt gehoord. Dit is een schokgolf die wordt veroorzaakt als de meteoriet sneller gaat dan het geluid maar dat was deze keer niet het geval.